Vi bruker Medarts fraksjonelle laser
MedArt®FRx™610

Fakta om hårfjerning

Hårfjerning før og etter 1 behandling
1 behandling
Før og etter 1. behandling
Hvordan vokser hår?
Hårveksten påvirkes av alder, vitaminer, hormoner og arveanlegg. Hår vokser i sykluser. Hårsekkene kan være aktive eller hvilende. For håret som vokser på hodet er vekstsyklusen helt opp til 7 år og 90 % av håret er aktivt (voksende) mens resterende 10 % er hvilende. Hår på armer og ben derimot, har en aktiv vekstsyklus på 2-3 måneder og her er bare 50-70 % aktivt. Hvor mye hår man har avhenger av hvor mange hårsekker som er i aktiv fase og hvor tett de sitter. Hvor langt håret blir avhenger av hvor fort det vokser og hvor lang vekstsyklusen er.
Hvordan fungerer hårfjerning med rubinlaser?
En rubinlaser er et instrument som avgir meget sterke lysglimt av rødt lys. Lyset kommer ut av et håndtak som holdes ca. 1 cm fra huden. Det røde lyset trenger inn i huden. Om det finnes mørkt pigment, absorberes lyset i det og går over til varme. Mørkt hår inneholder mye pigment og et slikt hårstrå blir derfor kraftig opphetet. Varmen ledes over i hårsekkens vegger og bunn, som derved brennes og ødelegges. Behandling med rubinlaser gir også bra resultat på innovervoksende hår.
Kan alle behandles?
Nei. Ikke personer med sort eller altfor mørk hudfarge. Mørk hud inneholder mye pigment og da blir også huden opphetet av laserpulsen, ikke bare hårsekken. Hva som er for mørk hud avgjøres av terapeuten, eventuelt etter en testbehandling. Ideal-pasienten har lys hud med mørke hårstrå. Blonde, rød- og gråhårede svarer dårligere på behandling. Hvitt hår lar seg ikke behandle.
Hvor lang tid tar behandlingen?
Etter en del forberedelser tar en overleppe noen minutter. En bikinilinje 10-20 minutter. Ben og andre større områder må bedømmes individuelt og behandlingstiden vil avhenge av hvor tett håret vokser. Ved grove hårstrå må man behandle mer intensivt, og det tar lengre tid.

Hva bør man tenke på før behandlingen?
Man bør unngå soling. Jo brunere huden er, desto dårligere er utgangspunktet for et bra resultat. Håret skal barberes eller klippes dagen før behandling. Behandlingen kan ikke gjennomføres dersom håret er vokset bort. Etter voksbehandling må håret vokse ut i minst 1 måned.
Er det nok med en behandling?
Nei. I de fleste tilfeller trengs 3-8 behandlinger, i blant flere. Årsaken til dette er at håret i hvilende hårsekker mangler pigment og derfor ikke opphetes av laserlyset.
Hvor lang tid mellom behandlingene?
Mellom 4-10 uker. For å få bort de hvilende hårsekkene må man vente til de blir aktive igjen. Det skjer oftest først etter 4-8 uker. I en del tilfeller er det en fordel å vente lenger for å få best mulig resultat.
Hva skjer etter behandlingen?S
Siden metoden bygger på at hårsekkene tilføres en brannskade, får man normalt en viss rødme i huden. Som ved alle brannskader kan det svi litt en times tid etterpå og da kan det være behagelig å kjøle ned huden med en ispose eller liknende. Av og til kan man få en liten hevelse og av og til enkelte vannblemmer, men disse forsvinner i løpet av en ukes tid. Ikke klø på blemmene da de i så fall kan bli infiserte og danne arr. Av og til oppstår temporære pigmentforandringer, spesielt hos dem som har vært i solen. Det kan også klø i huden noen dager etter behandlingen.
Er laserlys farlig?
De fleste lasertyper er ikke farlig for øynene. I dette tilfellet er laserlyspulsene så sterke at man blir blendet dersom man ser på huden der de treffer. Derfor har både terapeuten og pasienten beskyttelsesbriller som filtrerer bort det røde lyset.



Ulike metoder for hårfjerning

Permanente metoder:

Rubinlaser er den lasertypen som har vist seg å være mest effektiv. Med den fjerner man raskt og berøringsfritt håret permanent. Det finnes flere ulike fabrikat. Vi benytter Irradias rubinlaser. Den er produsert i Sverige og er tredje generasjons system, med høyere effekt enn tidligere instrumenter på markedet. Foruten noen ulike typer lasere finnes det også instrumenter på markedet som ikke inneholder laserlys, men en blitslampe som også gir sterke lyspulser. Disse apparatene må ikke forveksles med laser.
Epilysebehandling
Epilysebehandling har lenge vært den eneste metoden som til en viss grad fjerner hår permanent. Hver hårsekk behandles individuelt ved at en nål stikkes ned i hårsekken ved siden av hårstrået, og tilfører strøm. Dette gjør vondt og det tar lang tid å behandle større områder. Behandlingen må som regel gjentas for å gi et tilfredsstillende resultat, men resultatet avhenger mye av terapeutens dyktighet og tålmodighet.

Midlertidige metoder:


Barbering påvirker
hverken hårets karakter, tilvekst eller vekstsyklus. Ulempene er at det er en tidkrevende prosess som må gjentas ofte. En ganske vanlig bieffekt er infeksjon i hårsekkene, samt kløe. Man får dessuten hårstubber som stikker.

Napping
Napping gir et bedre estetisk resultat, men er smertefullt og kan føre til infeksjon i hårsekkene. Metoden er tidkrevende og upraktisk, spesielt hvis større områder skal behandles.
Voksing
Voksing gir omtrent samme resultat som napping men er betydelig bedre på større flater. Resultatet holder en måned eller to, men prosessen kan være smertefull og kan gi allergiske reaksjoner i hårsekkene.