Vi bruker Medarts fraksjonelle laser
MedArt®FRx™610

Overraskende effektiv aknebehandling

Økende interesse for laser mot akne

Ved en rekke anledninger har Olav H. Kristiansen forelest på internasjonale seminarer om sin revolusjonerende lasermetode. Behandling av akne eller kviser, har en økende interesse også i norske fagmiljøer.
Ungdom som er nedbrutt og kvier seg for å møte opp på skolen på grunn av kviser, kan faktisk få hjelp ved Hudlaserklinikken. Ved hjelp av grønt laserlys varmer man opp røde områder i huden og får blodet til å koagulere, slik at kvisene tørker bort og porene trekker seg sammen.
– Vi har for lite ekspertise på behandlingsområdet i Norge, og mine pasienter flyr gjerne ned fra Oslo for å få behandling, forteller klinikksjef Kristiansen ved Hudlaserklinikken. Han har erfaring med å behandle pasienter i alle aldre. Verst oppleves kviseproblemer for tenåringer, som kan utvikle alvorlige psykiske plager hvis hudproblemene er kraftige og vedvarende.
For pasienter som blir hardt rammet av kviser, hjelper det lite eller mot sin hensikt å bruke kremer og sminke. Kristiansen fraråder å forsøke å ”presse ut” kviser og uren hud, fordi bakteriene i talgkjertelen og hudvevet kan bli presset ned i underhuden og forverre betennelsen. I dermatologien er det vanlig å tallfeste kviseproblemer på en skala fra én til ti. Pasienter med et hudproblem over tre-fire vil være tydelig plaget.

Kliniske studier

En liten studie over behandling av kviser med laser har fått rikelig spalteplass i The Lancet.
Det finnes flere gode behandlingsalternativer ved alvorlig akne. Disse krever vedvarende behandling som kan være vanskelig å gjennomføre for pasienten, og de kan ha bivirkninger.
En klinisk kontrollert studie(1) viser at laser kan være et alternativ ved aktiv akne.
41 voksne pasienter deltok. Ti av disse fikk placebo, det vil si laser uten effektive stråler. De øvrige fikk én behandling med vaskulær laser i lav dose.
Etter 12 uker var utbredelsen av akne gjennomsnittlig halvert hos dem som fikk aktiv behandling, mens det ikke var forskjell i placebogruppen.
Utbredelsen av kviser falt markant hos gruppen som fikk laserbehandling i forhold til kontrollgruppen. Infeksjoner i huden falt også med 35%. Det ble ikke funnet noen bivirkninger ved bruken av laser. Disse resultatene ble målt etter 12 uker mens den største effekten ble målt 4 uker etter behandlingen.

Oppsiktsvekkende

- Resultatet er relativt oppsiktsvekkende, men studien er liten. Vi må vente på flere og større undersøkelser før laserbehandling mot akne er tilstrekkelig dokumentert og kan tas i alminnelig bruk, sier Joar Austad ved Hudavdelingen, Rikshospitalet.
- Laserbehandling benyttes allerede mot flere typer hudforandringer, hvorav medfødte røde fødselsmerker er mest vanlig. I motsetning til denne tilstanden er akne en dynamisk prosess i huden. Pasientene fikk bare én behandling, og ble fulgt i tre måneder. På lengre sikt må vi regne med tilbakefall, og at det er nødvendig å gjenta laserbehandlingen, sier Austad.
Basert på lang erfaring med slik behandling ved andre tilstander mener Austad at risikoen for skadelige virkninger er liten. Det er heller ingen grunn til at vaskulær laser mot kviser ikke skal kunne benyttes hos tenåringer, som ofte har de største hudproblemene. (Tidsskrift for Den norske legeforening)

Laser ny innfalsvinkel

- Våre resultater viser at laserbehandling kan bli utviklet som den nye innfallsvinkelen til behandling av kviser og arr, sier forskerne ved Imperial College i London. Undersøkelsen er publisert i siste nummer at legetidsskriftet The Lancet.

Billig behandling

I tillegg til at behandlingen er effektiv har den også en annen viktig fordel. Ettersom effekten av behandlingen ser ut til å vare lenge kan laser være en relativt billig behandlingsform mot kviser.
- En enkel og billig behandling av kviser vil være til fordel for alle. Men resultatene er ennå ikke så klare at vi bør kaste antibiotika-preparatene i søplebøtta og løpe til laserklinikken, advarer lege Guy Webster ved Jefferson Medical College i Philadelphia, i en kommentar til undersøkelsen.

Litteratur
1. Seaton ED, Charakida A, Mouser PE, Grace I, Clement RM, Chu AC. Pulsed-dye laser treatment for inflammatory acne vulgaris: randomized controlled trial. Lancet 2003; 362: 1347 - 52.